La Vall de Ribes

Avui dia, la Vall de Ribes és durant tot l’any una destinació turística de muntanya de primer nivell, on trobareu totes les facilitats de les zones turístiques però sense sofrir massificacions.

A la Vall de Ribes gaudireu d’un magnífic entorn paisatgístic, complaguts per la tranquil·litat del medi rural que l’embolica tot i impregna en cada lloc, del contacte immediat amb la naturalesa, de l’accés fàcil a la muntanya, la proximitat del bosc i la qualitat de vida.

A la Vall de Ribes podreu veure la noblesa i la manera d’entendre la vida i el territori d’un passat agrícola i pastoral que encara avui dia es troba present.

El clima fresc i agradable de l’estiu, la bellesa de l’entorn, els estanys d’aigua mineral i la proximitat amb les grans estacions d’esquí han fet del poble, ja des de principis del segle XX, un lloc privilegiat d’estiueig i turisme de muntanya.

Ribes és a la porta de diferents valls del Pirineu que ofereixen moltes possibilitats referent a esports de muntanya: excursionisme, escalada, espeleologia, recorreguts en bicicletes de muntanya, passejos a cavall, tir amb arc i, especialment, l’esquí.

A l’hivern, donada la seva situació geogràfica, la Vall de Ribes ha estat sempre un punt de referència referent a l’esquí, ja sigui de muntanya o alpí, a Núria, la Molina o Masella.

Ja sigui a peu des de Ribes, o potser acostant-nos primer amb cotxe i després a peu, existeixen variades excursions o passejades que ens permetran gaudir de la flora, la fauna i el paisatge de la Vall de Ribes. Entre les excursions podem destacar l’ascens al cim del Taga (2038 m), la més emblemàtica muntanya de Ribes, el cim del Puigmal, el vell camí de Queralbs a Núria, Fontalba, el Collet dels Barraques i un llarg etcètera, totes amb el seu encant particular. Un petit passeig que des de Ribes no es pot deixar passar és la pujada a l’ermita de Sant Antoni (1271 m), des del llevant s’albira Pardines, davant mateix ens trobem amb el Taga i el poble de Bruguera; al nord podem contemplar les muntanyes de la vall de Núria, amb la cúspide del Puigmal. A ponent, també veurem la Collada de Toses, amb els contraforts de la Molina i, en un primer pla, els veïnats i pobles de la Vall de Ribes. Sota nosaltres podrem veure també una magnífica vista del poble de Ribes, amb la Roca de la Creu.

La Vall de Ribes també és un lloc preuat pels amants de la caça, així mateix com per als de la pesca.
Les aigües dels rius de la vall conserven la varietat de truita autòctona genèticament més pura de tot el continent europeu, i per aquesta raó actualment és zona de Reserva Genètica.

La Vall de Ribes també ens ofereix una gran varietat de fruites del bosc. A la primavera podem trobar bolets de temporada com correjoles, múrgules o moixernons. A l’estiu, maduixes, gerds i llaurant-nos; Al setembre, mores, i durant la tardor, els preuats bolets de temporada; a saber, ceps, fredolics i, no cal dir-ho, els rovellons.

Extreme Sports Jet Skiing

La Vall de Núria

La Vall de Núria constitueix l’extrem més elevat i muntanyenc de la Vall de Ribes. Està situat a 2000 metres d’altitud i envoltat de muntanyes pràcticament 3000 metres, com el Puigmal, Finestrelles, el Noufonts o el Noucreus. Això fa que sigui el punt de partida de moltes i diverses excursions i el lloc ideal per a la pràctica de l’esquí de muntanya.

Núria és una meravellosa vall oculta després de les muntanyes, és un oasi ple de pau i naturalesa, amb molta història a la seva esquena i ple de tradició per a gaudir de les activitats relacionis amb la naturalesa, la neu i l’alta muntanya.

L’única manera d’accedir a la vall de Núria és usant el tren Cremallera. Aquest té un recorregut de 12,5 km, i supera un desnivell de 1000 metres. La bellesa i l’espectacularitat del paisatge que es pot gaudir en el trajecte amb impressionants vistes, és un avanç de la bellesa, tranquil·litat i naturalesa que podrem trobar a la vall de Núria.

Allí, el ventall d’activitats a realitzar és ampli i molt divers.
Amb el preu del bitllet del Cremallera, es pot visitar l’exposició de pastors i camins, l’exposició de naturalesa, visitar el centre d’interpretació mediambiental, veure les projeccions de l’auditori, visitar l’exposició de l’església sobre la història de Núria.

També hi ha altres activitats. Segons sigui estiu o hivern, es poden realitzar entre altres excursions guiades, sortides a cavall, pujada a les muntanyes, circuits de tir amb arc, sortides amb raquetes de neu, trineus, lloguer de barques, construcció d’iglús, parc infantil, parc de neu, minigolf, etc.

No podem deixar de costat el vessant religiós de la vall de Núria; és un lloc ideal per a retrobar-se espiritualment. La visita al santuari és obligatòria, així com la de l’ermita de Sant Gil. I també per a contemplar el llegat d’una marededeu venerada des de fa un mil·lenni, posar el cap en l’olla per a aconseguir la fertilitat desitjada, o fer sonar la campana per a aixoplugar el mal de cap.